Metoder
Familien i Centrum ønsker, at metoderne for at nå målene i familien tilpasses det enkelte barn og familie, hvilket vi mener er afgørende for at opnå positive og varige resultater. Med afsæt i den narrative tilgang, der kan være givende og anerkendende i forhold til at skabe en ny historie, anvendes forskellige metoder og redskaber med det formål at skabe en positiv udvikling.
Gennem samtaler og refleksioner opfordres børn og familier til at genfortælle deres historie på nye måder. Dette kan hjælpe dem med at opdage alternative perspektiver og muligheder i deres personlige liv. Vores synsvinkel udspringer sig fra en mentaliserende samt anerkendende tilgang og vi ønsker at skabe et miljø, hvor mennesker føler sig trygge nok til at dele deres tanker, følelser og drømme uden frygt for fordømmelse.
For at beskrive barnet/den unge ud fra et helhedssyn anvendes ICS trekanten (Integrated Children System). Denne forståelse er baseret på, at barnets behov formes i tæt samspil mellem barnets udvikling, forældrenes kompetencer, familien og netværket – de tre sider i ICS-trekanten.
Når det giver mening, anvendes hund og hest i samtalerne, da positive interaktioner med dyr kan bidrage til at styrke børn og unges selvtillid og selvværd. At opbygge tillid og relationer med dyr, kan give en følelse af kompetence og mestring.
Til afdækning af forældre og plejefamiliers evne til at imødekomme barnets behov, er der anvendt en kombination af kvalitative og strukturerede metoder med fokus på forældrekompetencer og det gensidige samspil mellem barn og omsorgspersoner.
Vi anvender forskellige dialogbaserede og visuelle metoder til at understøtte refleksion og samarbejde mellem plejeforældre, forældre og børn/unge. Formålet er at afdække og styrke forældre- og omsorgskompetencer med afsæt i barnets udviklingsbehov. Bl.a. anvender vi:
Samtalekort
Samtalekortene fungerer som et lavpraktisk og visuelt værktøj, der faciliterer åbne og refleksive samtaler med familier. Kortene tager udgangspunkt i centrale temaer som omsorg, grænsesætning, følelsesmæssig tilgængelighed og barnets trivsel. De bidrager til nuancerede drøftelser af forældrerollen og hjælper med at synliggøre både ressourcer og eventuelle udviklingsområder.
Interviewskema
Vi har udviklet vores eget interviewskema, som anvendes til at belyse forældre- og plejeforældrekompetencer. Skemaet fungerer som et struktureret redskab til at vurdere og støtte forældre i deres rolle, med fokus på både relationelle og udviklingsmæssige aspekter i barnets liv.
Trivselshjulet for børn og unge
Trivselshjulet anvendes som et dialogværktøj til at få overblik over barnets samlede trivsel og behov. Det giver mulighed for at identificere områder, hvor der er behov for særlig støtte, og det danner et fælles grundlag for videre planlægning.
Signs of Safety og samarbejdstavlen
Ved opfølgning og samarbejdsmøder benyttes ofte metoder fra Signs of Safety. Tavlen anvendes som et fælles visuelt redskab, der skaber overblik og tydeliggør både bekymringer, ressourcer og næste skridt i samarbejdet omkring barnet.